Verslagen gedurende januari 2021 (p2021-02)


   


2021periode03 2021periode03

en blijf vooral gezond…..!

2021periode01 2021periode01

Dinsdag, 4 januari 2021,  Het jaar 2021 is alweer enige dagen oud. De afgelopen jaarwisseling verliep rustig, al werden ook hier in Gouda een groot aantal grote knallen van illegaal vuurwerk afgestoken. Maar het is in vergelijking  met vorige jaren erg rustig gebleven. Toen werd ook na nieuwjaarsdag, gedurende een aantal dagen flink wat knal vuurwerk aangestoken. Maar nu was het na nieuwjaarsdag verder heel rustig.

Als je dit leest kan je opmerken dat ik niet erg van afsteken van vuurwerk hou.  Dat is waar. Vooral de vele ernstige letsels door het afsteken van vuurwerk hebben mij altijd weerhouden om mee te doen. Het hoeft niet altijd door je eigen schuld te gebeuren Ik vind wel, dat er  veel meer centraal georganiseerde vuurwerkshows moeten komen bij de volgende jaarwisseling.


We blijven nog wel een tijd in deze lockdown zitten. De daling van het aantal besmettingen zet,ondanks de lockdown, nog niet door. Dat betekent ook, dat men zich niet goed aan de regels wenst te houden. Ook komt nu de vaccinatie tegen Corona snel in zicht. Al is er nu weer ruzie over wie eerst mag….. We zijn echter wel het laatste land in Europa dat gaat vaccineren. Wat een blamage…!

Nog steeds worden regelmatig grote feesten beëindigd, waar men zich niet aan de regels wenst te houden. Arme Horeca!! Ook ik vind dat men harder moet optreden tegen deze groepen, die door de lage boetes en de lage pakkans de regels aan hun laars lappen.. Aso’s zijn het!! Advies: verhoog de boete naar 900 €/pp en voor de aanstichters naar minimaal 9000 €, met zeker een aantekening op hun strafblad! !!! Deze groepen zijn zeker niet zielig. En het gaat immers om ons allen gezondheid, toch?

Verder hebben wij het rustig gehouden en blijven we erg voorzichtig. Ik heb overigens wel die Corona-app op mijn telefoon gezet. We zullen zien wanneer we straks een oproep krijgen voor vaccinatie. Ik kijk er naar uit.

Tot de volgende keer.


Donderdag, 7 januari 2021. Gisteravond werden we onverwacht overspoeld met tv-beelden over de bestorming van het Capitool in Wachington, VS. De beelden waren ontluisterend.  Het was te verwachten dat het  afscheid van president Trump niet makkelijk zou gaan, maar dit was toch wel heel verontrusten. Deze president zweepte gewoon zijn achterban op om feitelijk een staatsgreep uit te voeren. Dit is niet het beeld dat wij kennen van de grootste democratische republiek van de wereld. Amerika leek nu wel een bananenrepubliek te zijn geworden. Er was veel te weinig politie aanwezig die niet in staat was de bestormers tegen te houden. Heel vreemd allemaal. Uiteindelijk koste het 4 mensen het leven, waaronder een man van de politie.. Maar nu is Jo Biden formeel door het Congres aangewezen als de nieuwe president van de VS. De VS is nog nooit zo verdeeld geweest als nu door het gedrag van hun huidige president Trump. Misschien hebben ze nu daar geleerd dat ze een man moeten kiezen die in staat is zich aan de wet te houden .

Hier in Nederland hebben we te maken met de relatief late vaccinering tegen Corona. We zijn het laatste land in Europa die gaat inenten. Maar na een heftig debat in ons parlement mag de minister aanblijven. De focus ligt nu op de uitvoering, nu ook het 2e vaccin is goed gekeurd. Ik ben benieuwd wanneer wij als ouderen aan de beurt zijn.

Allereerst worden nu de zorgmedewerkers en de patienten in de verpleeghuizen gevaccineerd. Daarna komen wij dan aan de beurt.  Door de komst van het 2e vaccin lijkt het proces nu versneld te worden. Eindelijk. Verder is het overal rustig. De verwachting is dat de huidige lockdown met twee weken wordt verlengd door de nog steeds zeer langzame afname van de nieuwe besmettingen en door door de nieuwe uitbraken van het nieuwe gemuteerde Corona-virus uit de VK. Arm bedrijfsleven waar vooral de horeca en de evenementen branche harde klappen krijgen.

Nu zijn ze aan het overleggen wie nu welk vaccin moet, of mag krijgen. Ik hoop niet dat dit opnieuw tot vertragingen leidt.Maar het is helaas niet anders.


Zondag, 10 januari 2021, Vandaag was het prachtig weer na een nacht met  nachtvorst, maar weer een dag met meer corona besmettingen.!

Het wil maar niet ophouden. In Engeland lijkt het nieuwe gemuteerde virus de pan uit te lopen en is daar bijna niet meer beheersbaar. Ziekenuizen hebben zelfs al een stop voor nieuwe patienten afgekondigd. Nieuwe patienten staan in ziekenwagens voor de poort van ziekenhuizen te wachten tot er plek is. Soms worden ze zelfs in vrachtwagens neer gelegd omdat er als er geen plaats meer is in het ziekenhuis. In Nederland heeft dit virus ook al een brandhaard veroorzaakt in de ‘Bijbelbelt’ alwaar er een uitbraak is op een school waar al 50 mensen zijn besmet geraakt. Dat gemuteerde virus blijkt nu veel besmettelijker te lijken dan het oude. Gelukkig is men in Nederland eindelijk gestart met het vaccineren en reeds 50.000 mensen zijn inmiddels zal gevaccineerd. Maar het gaat veel te langzaam naar mijn gevoel. Het duurt nog vele weken voordat wij eindelijk aan de beurt zijn. Ik heb er geen goed gevoel over. Maar we zullen moeten wachten. Als het mee zit zijn er binnenkort 3 vaccins goed gekeurd. Dus dat kan het proces gelukkig versnellen. Maar de goedkeuring voor dat 3e vaccin moet nog komen en we weten nog niet wanneer dat zal gebeuren.

Er schijnt ook reeds een gemuteerde variant van het Coronavirus uit Zuid-Afrika te zijn, maar daar weten we nog niet veel van. Vandaag is het rustig geweest Alleen Trudy is gisteren naar de markt hier in Gouda geweest voor brood voor het weekend.

Ik las zojuist dat het Moderna vaccin morgen wordt verspreid over Nederland. Dat is weer een stapje verder in de goede richting. Tot de volgende keer.


Dinsdag, 12 januari 2021. Er is sprake van dat de locdown nog verzwaard zou kunnen worden. De situatie is nu veel erger dan afgelopen voorjaar. Men denkt nu zelfs aan een avondklok, waar veel weerstand tegen blijkt te zijn. In het buitenland is dit meer regel dan uitzondering. We moeten immers zorgen dat we zo min mogelijk elkaar tegen komen om de verspreiding van het nieuwe virus te voorkomen. Men blijkt nu ook weer te sjoemelen met het vaccineren. Er worden veel mensen aangemeld die nog lang niet aan de beurt zijn. Dit gaat duidelijk ten kosten van de kwetsbare ouderen, waarvan beloofd is dat zij als eerste in aanmerking zouden komen. Bovendien is het aantal beschikbare vaccins nog beperkt.  Het was te verwachten en komt weer voort uit de “ikke-ikke eerst mentaliteit” in onze samenleving. Er is een sterke lobby gaande door grote belangengroepen bij onze overheid om toch maar eerder te mogen, waardoor de kwetsbare ouderen steeds meer naar achter schuiven. Zeer kwalijk allemaal! Vooral daar het vaccineren van juist deze groep de druk op de ziekenhuizen uiteindelijk zal kunnen verminderen. Daar gaat het toch immers om??? In Engeland is het nu rampzalig. Een op de dertig inwoners van Londen is nu al besmet met de meer besmettelijke variant van het Corona virus. Je zou denken dat men dan hier de grenzen sluit om de besmettingen door mensen die uit Engeland komen te blokkeren . Maar nee hoor, er komen dagelijks ca. 20 vluchten vanuit Engeland richting Schiphol. Onbegrijpenlijk allemaal.  We hebben weer niets geleerd van de situatie van vorig jaar, toen vele wintersporters vanuit de pandemie in Italië het Coronavirus zonder te testen naar Nederland mee namen. Met als gevolg die enorme uitbraak in Brabant na de Carnaval..

Bij ongewijzigd beleid komen wij pas aan bod tegen de zomer……. Schande!!!!


Zaterdag, 16 januari 2021. Morgen is mijn kleinzoon Jim jarig. Hij is vorig jaar naar de middelbare school gegaan en doet het op school erg goed..

Het is een pienter event en kan goed gestructureerd  leren.

Afgelopen week waren er maar 2 belangrijke onderwerpen: voor ons als burger van Nederland :de Corona crises en het aftreden van onze regering. Onze regering is gisteren gevallen doordat er grote fouten zijn gemaakt door de belastingen bij de de uitvoering van een zorgwet, waarbij duizenden mensen ten onrechte werden gedupeerd. Dat er nu een aantal zaken drastisch moeten veranderen is duidelijk.


Woensdag, 20 januari 2021. Vandaag is er weinig te melden buiten Corona. Vanmiddag horen we of er een avondklok wordt ingevoerd, samen met een aantal aanvullende maatregelen, als laatste redmiddel om het aantal besmettingen snel omlaag te krijgen. Gedurende de huidige lockdown is het aantal besmettingen wel langzaam aan het dalen, maar het gaat niet snel genoeg. De Britse variant die er nu aan komt is vele malen besmettelijker dan de huidige, waardoor we het gevaar lopen dat straks het aantal besmettingen weer snel gaat oplopen als we niets doen. We moeten dan iedere avond na 21.00 uur tot de volgende morgen 05.30 uur binnen blijven. Alleen als je een cruciaal beroep hebt mag je naar buiten. Wel zou je je hondje tijdens de avondklok nog kort mogen uitlaten. Als je om andere redenen naar buiten wil moet je een werkgevers verklaring bij je hebben,dat het noodzakelijk is. Het is erg streng, maar het kan blijkbaar niet anders om Corona te keren. Naar verwachting worden de straffen bij overtreding flink verhoogd en worden alle reizigers uit Zuid-Afrika en Engeland waar het gemuteerde variant van Corona heerst, geweerd  We zullen het zien of het gaat werken..


Zojuist is bekend geworden dat de vergadering van het parlement over de crises over de blunders bij uitvoering van deze Zorgtoeslag een dag was verplaatst . Het is ernstig dat nog steeds zeer weinig slachtoffers van deze ongelofelijke blunders van de overheid hun toegezegde compensatie van de beloofde 30.000 € nog niet gekregen hebben, laat staan dat hun echte schade al wordt vergoed. Bovendien is de reactie van de Belastingdienst ongehoord, dat de slachtoffers gewoon hun openstaande boetes als gevolg van deze blunder eerst nog gewoon dienen te betalen. Terecht is hierdoor veel commotie ontstaan. Er is duidelijk veel mis bij deze overheidsdienst. Enige empathie in de richting van de slachtoffers is deze dienst blijkbaar vreemd. Het verhaal gaat verder….


In deze Coronatijd wat betreft de invoering van een avondklok, lijkt het dat deze as vrijdag of zaterdag wordt ingevoerd. Er is nog wel veel weerstand in het parlement, doch er lijkt nu een kantelpunt bereikt binnen dit parlement. Maar daar de regering is afgetreden gaat alles nu veel moeizamer. In deze situatie kan regering nog alleen aan het parlement advies geven en dan neemt men daar na  veel discussie een besluit. Ik vraag me af als er problemen bij het vaccineren ontstaan men dan wel snel kan schakelen. Ik weet het niet… De situatie blijft erg zorgelijk. (Ga naar de volgende pagina)


Januari 2021

Terug naar menu periode 2021

2021periode01

…. helaas alleen sneeuw in het zuid-oosten van Nederland.

Het is wel koud met veel regen en soms storm aan de kust.